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FEATURE

A Comprehensive Look at 
Intricate RMD Issues, Part 3

BY WILLIAM C. GROSSMAN

The third in a series of articles adds new 
questions and answers on the complex 
required minimum distribution rules.
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year ending in the calendar year he 

turns 70½ is the plan year ending June 

30, 2012. Since he was a 5% owner 

during the July 1, 2011 to June 30, 

2012 plan year, his required beginning 

date is April 1, 2013, regardless of 

whether he sold his interest on July 10, 

2012 (or on July 10, 2011). 

MISSED RMDs
Q: We have a situation where an 

RMD was not distributed. Is it better 

to take the RMD now rather than 

not take it at all (since we are after 

April 1st, which is the first one the 

participant needed to take)? 

A: Once it is discovered that an 

RMD was missed, the RMD, plus 

earnings, must be taken as soon as 

possible. Keep in mind that a plan is 

required to meet the Code Section 

401(a)(9) requirement in order to 

maintain its status as a qualified plan. 

Thus, RMDs must be distributed. 

If this was caused by a plan sponsor/

administrator error, the EPCRS VCP 

program, discussed below, is available 

and the plan sponsor is able to request 

that the 50% excise penalty be waived 

as part of the VCP filing. 

 

TAXABLE YEAR FOR 
CORRECTIVE DISTRIBUTION 
OF MISSED RMDs 

If a taxpayer misses an RMD, 

there is a 50% excise tax (a.k.a., a 

penalty) on the amount of the RMD 

that was not distributed. The 50% 

excise tax is paid by completing and 

filing IRS Form 5329. The 2012 Form 

5329 instructions stipulate that the 

Form 5329 for the applicable tax year 

should accompany the tax return for 

the year that the penalty is due (unless 

you didn’t file a tax return for that 

year, in which case the Form 5329 

would be filed alone).

R
equired minimum 

distributions (RMDs) 

remain a very specialized 

area within retirement 

plan administration — with their own 

depth of rules, exceptions to the rules 

and special acronyms and jargon. 

This is the third article in a series 

on RMDs. Part 1 appeared in the Fall 

2010 edition of The ASPPA Journal, 

Plan Consultant’s predecessor; Part 

2 appeared in the Spring 2014 issue 

of Plan Consultant. Note that this 

article begins with a long-overdue 

clarification of one point not correctly 

stated in Part 1; the remainder of this 

article is based on a variety of FAQs 

received at McKay Hochman. 

WHEN IS A 5% OWNER 
“LOCKED-IN” AS SUCH FOR 
RMD PURPOSES? 

Q: You say in the article that the 

5% test date is the RBD (April 1); 

but it seems that the 5% test should 

not extend past Dec. 31 of the year in 

which the individual reaches age 70½. 

So, assuming a calendar year plan, 

wouldn’t this necessarily mean that 

Dec. 31 of the year in which age 70½ 

is attained would be the cutoff date?

A: I agree. Code Section 401(a)

(9)(C)(ii)(I) states: “except as provided 

in Section 409(d), in the case of an 

employee who is a 5-percent owner 

(as defined in section 416) with respect 

to the plan year ending in the calendar 

year in which the employee attains age 

70½ ” (emphasis added). In the final 

RMD regulations of April 17, 2002, 

§1.401(a)(9)-2 Q&A 2(b) provides: 

“In the case of an employee who is a 

5-percent owner, the term required 

beginning date means April 1 of the 

calendar year following the calendar 

year in which the employee attains 

age 70½.” And §1.401(a)(9)-2 Q&A 

2(c) of the regulations provides: 

“For purposes of section 401(a)(9), a 

5-percent owner is an employee who 

is a 5-percent owner (as defined in 

section 416) with respect to the plan 

year ending in the calendar year in 

which the employee attains age 70½.”

The following two Q&As 

demonstrate how this works.

Q: A client is currently a 5% 

owner through the family attribution 

rules because his wife owns the 

business. He is reaching the age of 

70½ this year. But if his wife sells the 

business prior to Dec. 31, does that 

mean the client is not a 5% owner?

A: No. When the plan year is the 

calendar year, if you are a 5% owner 

on any day in the calendar year in 

which you attain age 70½, then you 

are locked in to being a 5% owner for 

RMD purposes. Thus, the RBD is 

April 1 after age 70½. 

Q: A 74-year-old 5% owner 

began taking RMDs from his 

company’s 401(k) plan when he 

attained age 70½. He is still working 

for the same company and has 

recently sold all his ownership interest 

in the company. Must he continue 

taking RMDs?

A: Yes. The determination of 

who is a 5% owner for the purpose of 

the requirement to begin RMDs is 

determined by the ownership interest 

with respect to the plan year ending 

in the year the individual attains age 

70½. A subsequent sale of the stock 

will not affect his status as a 5% owner. 

Lastly, following is an example of 

the application of the Section 401(a)(9)

(C)(ii)(I) rules.

Example: A 401(k)’s plan year 

is July 1, 2011 to June 30, 2012; a 

5% owner reaches age 70½ on July 

31, 2012. He sold his interest in the 

company on July 12, 2012. The plan 
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apply to the IRS (as part of the VCP 

application process) for a waiver of 

the 50% excise tax for each of the 

individuals who missed an RMD. 

If anyone subject to the excise tax is 

either an owner-employee as defined 

in Code Section 401(c)(3) or a 10% 

owner of a corporation, the plan 

sponsor must provide an explanation 

in support of the request.

If the employer does not check 

the box requesting the excise tax to 

be waived, then the individual would 

have to file the Form 5329 and either 

pay the 50% excise tax or request a 

waiver of it, if there is a reasonable 

cause. 

The fee for this type of VCP 

submission is $500, provided that 

the missed RMDs are the only plan 

failure that exists. 

NON-5% OWNER WORKING 
AFTER AGE 70½ AND A PLAN 
TERMINATION

Q. The RBD for non-5% owners 

in a plan is defined as April 1 of the 

year following the later of either the 

year age 70½ is reached or the year of 

retirement. The employer terminates 

the plan on Sept. 30, 2013. Must we 

pay RMDs to the non-5% owners 

who are over age 70½ and continue to 

work after the plan is terminated? 

A. No. When the plan terminates 

everyone will be required to receive 

a distribution of their balance in the 

plan. The non-5% owners over age 

70½ who are continuing to work did 

not meet the plan’s definition of RBD 

at the time the plan was terminated. 

Thus, those individuals will be paid 

their entire plan balance and it will all 

be an eligible rollover distribution. 

If such an individual rolls it into 

an IRA, for example on Nov. 1, 2013, 

the first RMD from the IRA will be 

due by Dec. 31, 2014, based on the 

balance in the IRA on Dec. 31, 2013.    

401(k) ROTH AND RMDs 
Q: I have a 5% owner who turned 

70½ and has already taken her RMD 

from pretax sources for 2013, but 

also has a 401(k) Roth source. When 

Example

An individual with a 

traditional IRA attained age 70½ in 

2011 and didn’t take either his first 

distribution calendar year’s RMD 

by April 1, 2012 or the second 

distribution calendar year’s RMD 

by Dec. 31, 2012. Upon discovering 

this in February 2013, the individual 

should — as soon as possible — take 

the total of both missed RMDs plus 

earnings in order to correct the 

missed RMDs. The distribution 

of the two missed RMD amounts, 

although made in 2013, would be 

taxed in the applicable tax year.

To report and pay the missed 

RMDs, the individual would 

complete a Form 5329 (Part VIII) 

for 2012 to calculate the 50% penalty 

for 2012, and attach the 2012 Form 

5329 to the 2012 Form 1040 or Form 

1040NR. 

To pay the 50% penalty for the 

2011 missed RMD, the 2011 Form 

5329 is to be completed and filed for 

the 2011 tax year with a Form 1040X.

Although the 2011 RMD could 

have been delayed until April 1, 2012, 

because it wasn’t distributed in 2012, 

it is taxable in 2011 and must be 

included on the amended 2011 Form 

1040X. According to the Form 5329 

instructions, the 2012 RMD amount 

would be reported as taxable income 

on the 2012 income tax return. 

However, since at the time this article 

was written, we are well beyond the 

tax filing deadline, the 2012 return 

can be presumed to have been filed 

and a 1040X would now be needed to 

amend the 2012 return.  

Keep in mind that if there is 

reasonable cause for the failure to take 

the RMD, the taxpayer may apply for 

a waiver of the penalty. According to 

the Form 5329 instructions (page 7):

“Waiver of tax. The IRS 

can waive part or all of this tax if 

you show that any shortfall in the 

amount of distributions was due to 

reasonable error and you are taking 

appropriate steps to remedy the 

shortfall. If you believe you qualify 

for this relief, attach a statement of 

explanation and file Form 5329 as 

follows.

1. Complete lines 50 and 51 as 

instructed.

2. Enter “RC” and the amount 

you want waived in parentheses 

on the dotted line next to line 52. 

Subtract this amount from the 

total shortfall you figured without 

regard to the waiver, and enter the 

result on line 52.

3. Complete line 53 as instructed. 

You must pay any tax due that is 

reported on line 53. 

The IRS will review the 

information you provide and 

decide whether to grant your 

request for a waiver.”

VCP FILING FOR MISSED 
RMDs

Q: If an employer uses the VCP 

for missed RMDs, does the individual 

also need to file Form 5329?

A: It depends on how the 

employer completed the VCP filing. 

Under the VCP, the employer 

may check off a box, which is on 

Appendix C, Part II, Schedule 8, to 
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added back.  

CHANGING RMD ELECTION 
WHILE WORKING AND NOT 
SUBJECT TO RMDs

Q: May a person who is over 

70½, not a 5% owner, and still 

working change his or her RMD 

election from year to year, take a 

distribution one year, elect to defer 

the following year, and then elect 

to take the RMD again in the third 

year?

A: If the plan’s definition of RBD 

for non-5% owners is the later of 

April 1 after the later of attainment of 

age 70½ or retirement, then non-5% 

owners who are working beyond age 

70½ have not yet reached their RBD. 

Thus, these individuals are not subject 

to RMDs. 

If the plan permits in-service 

distributions, there is nothing wrong 

with a non-5% owner arranging 

an in-service distribution to be 

calculated using the RMD formula.  

It is not an RMD. As such, the non-

5% owner may change the amount 

of the in-service distribution or stop 

it. The individual is not waiving 

or deferring an RMD since the 

individual is not required to take an 

RMD until he or she reaches the 

RBD.  

William C. Grossman, ERPA, GFS, 
QPA, APR, is the director of education 
and communications at McKay 
Hochman Co., Inc.

had not been satisfied, the time 

towards the five years satisfied in 

the 401(k) would be lost because the 

Roth IRA five-year clock is separate 

— time spent satisfying the 401(k) 

Roth five-year clock does not count 

towards satisfying the Roth IRA 

clock.

 

RMDs AND THE TOP-HEAVY 
5-YEAR LOOK-BACK RULE

Q: Are RMDs paid to 5% owners 

who are still working required to be 

included as an in-service distribution 

for the five-year look-back rule when 

performing top-heavy testing?

A: Yes. As long as an individual 

worked for at least an hour during the 

look-back year, the five-year look-

back rule for adding back in-service 

distributions applies. For someone 

who is working, an RMD would be a 

form of in-service distribution subject 

to the five-year look-back. 

Since 5% owners must take an 

RMD as of April 1 after the year 

in which age 70½ is reached, the 

5% owner who is still working and 

taking RMDs must have the RMD 

added back to the determination date 

balance for the top-heavy test. 

If a non-5% owner is taking 

in-service distributions while still 

working at age 70½ or beyond, these 

amounts would also be added back. 

In addition, in the year the non-5% 

owner severs from service after age 

70½, if he or she takes an RMD in 

that year, since he or she also worked 

in that year, the RMD would be 

she takes the Roth RMD, does the 

five-year rule apply for it not to be 

taxable? Going forward, if she took 

an in-service withdrawal (allowed in 

this plan) of 100% of her 401(k) Roth 

source and rolled it into a Roth IRA, 

does she have to take the RMD at 

that time?  

A: The five-year rule for tax-free 

earnings applies to RMDs from a 

Roth 401(k) account. She can take the 

RMD entirely from her pretax source 

(which she already did for 2013). If 

pretax account is not enough to satisfy 

the RMD, then she will need to take 

a withdrawal from the Roth source to 

satisfy the RMD. 

If the RMD for the year is already 

taken from pretax sources, then she 

can take an in-service distribution 

and directly roll the 401(k) Roth 

into a Roth IRA. Roth IRAs are 

not subject to RMDs while the 

IRA owner is alive. After death, the 

beneficiary is subject to the RMD 

rules. 

Before rolling into a Roth IRA, 

the individual should understand the 

differences between the 401(k) Roth 

five-year clock and the Roth IRA 

five-year clock. 

If she never had a Roth IRA 

before, then she would have to start 

counting the five years to satisfy 

tax-free earnings in the Roth IRA 

with the 2013 rollover of 401(k) Roth 

funds. Note that the Roth IRA five-

year clock starts with the first Roth 

IRA ever opened by the individual. 

If the Roth IRA five-year clock 

If a taxpayer misses an RMD, there is 
a 50% excise tax (a.k.a., a penalty) on 
the amount of the RMD that was not 

distributed.”


